Onderzoek: Bruine ogen wekken meer vertrouwen

Mensen met bruine ogen worden sneller door anderen vertrouwd dan blauw- of groenogigen. Dat zeggen Tsjechische wetenschappers na een experiment. Proefpersonen kregen een test door foto’s van mensen te bestuderen met de vraag of ze hun karakter konden beoordelen. Mannen met bruine ogen kregen bijna steevast het predicaat ‘betrouwbaar’ mee.

In het vakblad PLOS One vertellen de onderzoekers van de Karlsuniversiteit in Praag dat het gevoel van betrouwbaarheid van bruine ogen niet alleen maar hoeft te liggen aan de oogkleur. Volgens de onderzoekers hebben mensen met bruine ogen vaker een ronder gezicht en een bredere mond. Het kan zijn dat de proefpersonen die eigenschappen ook als betrouwbaarder beoordelen.

De vraag blijft of de resultaten uit het onderzoek niet vooral cultureel bepaald is? Om die vraag te beantwoorden gaan de Tsjechen verder zoeken. Ze willen deze test herhalen bij Britten, Roemen en mensen uit Kameroen.

Opmerkingen

opmerkingen

Written By
More from EyeCare

Gezond eten helpt je ogen

Heb jij deze voeding voldoende in huis? – Bladgroenten (zoals boerenkool). Die zijn rijk aan...
Read More