Wat is de beste bril voor je kind?

Negen tips om je keuze makkelijker te maken.

 1. Neem een klein montuur, bij een hoge sterkte – Als je kind een hoge sterkte heeft is het belangrijk om het montuur zo klein mogelijk te houden. Daarmee beperk je dat ogen heel klein ogen ( – glazen) of heel groot ogen (+ glazen).
 2. Kies een cool montuur – De meeste kinderen krijgen opmerkingen over hun bril, vooral de eerste keer dat ze een bril dragen. Het is dus belangrijk om een coole bril te nemen. Check daarom blogs, magazines en laat je goed informeren door de opticien van brilservice.
  Veel brillenmerken vertalen volwassen stijlen voor monturen naar kinderbrillen. Kinderen kunnen worden aangetrokken door deze stijlen omdat ze er dan meer volwassen uitzien. Het is niet raar als kinderen vragen voor kinderbrillen die lijken op de bril van papa of mama.
 3. Kunststof of metaal? – Kinderbrillen worden gemaakt van kunststof of metaal. Dubbele neusbruggen zijn voornamelijk te vinden op jongens frames, terwijl frames met een enkele neusbrug uniseks of alleen voor meisjes zijn. Kunststof monturen waren vroeger een betere keuze voor kinderen, omdat deze minder snel kapot gingen, lichter in gewicht waren en een sympathieker prijskaartje kenden. Tegenwoordig maken fabrikanten metalen monturen die deze voordelen ook hebben. Er zijn wel verschillende soorten metalen monturen, vraag dus naar de opticien welke het beste bij je kind past. Vraag daarnaast naar hypoallergene materialen als je kind hier gevoelig voor is. Zo zijn sommige mensen allergisch voor monturen die nikkel bevatten.
 4. Comfort – Een van de moeilijkste onderdeel voor het kiezen van een geschikte montuur voor jonge kinderen is dat hun neus nog niet volledig is ontwikkeld. Metalen monturen hebben echter een verstelbare neusbrug, die passen dus bij iedere neus. De meeste fabrikanten maken kunststoffen monturen en maken neusbruggen die passen op kleine neusjes. Elke montuur moet worden gecontroleerd om er zeker van te zijn dat het past bij de neusbrug. Als er een opening is tussen de brug van de frame en de neusbrug, zal de bril glijden daarom moet u ervoor zorgen dat de bril goed afgesteld wordt om dit te voorkomen.
 5. De juiste brilveer – Veren met  “krullen om de oor” helpen de bril om op de juiste plaats te blijven en niet naar beneden te glijden. Deze “krul-achter-de-oor” veren zijn zogenoemde “krulveren”, over het algemeen beschikbaar bij metalen monturen en ideaal om brillen op de plaats te houden bij peuters.
 6. Shock veren – De verende scharnier is een speciale scharnieren die het mogelijk maakt om de veer naar buiten te buigen, buiten het montuur, zonder schade.  Hoewel ze soms meer kosten, kunnen deze scharnieren een waardevolle investering zijn voor kinderbrillen. Kinderen zijn niet altijd voorzichtig wanneer ze de bril op- en afdoen, deze flexveren kunnen helpen dure reparaties te voorkomen. Ze komen ook van pas als het kind in slaap valt met de bril, of gewoon bij het spelen.
 7. Ga liever niet voor glazen glazen – Alle glazen van kinderbrillen zouden van kunststof of polycarbonaat moeten zijn, omdat deze lichte materialen kras werend zijn en sterk. Bovendien zijn ze lichter in gewicht dan normale glazen.
 8. Sportglazen – Glazen van polycarbonaat zijn zo veilig dat je kind ermee kan sporten. Het nadeel is dat de meeste standaard brilmonturen niet voldoende bescherming bieden tegen grote voorwerpen, zoals ballen of ellenbogen. Ga in overleg met de Brilservice-opticien om tot een optimale bescherming te komen met een sportbril.
 9. Reserve bril – Schaf een tweede kinderbril aan als je kind sterk afhankelijk is van de bril en niet kan functioneren zonder zijn bril. Een ongeluk zit bij het spelen in een klein hoekje. Als je kind de hele dag (inclusief buiten) de bril draagt zijn mee kleurende glazen of een zonnebril ook een overweging om het comfort te verhogen en te zorgen voor 100 procent bescherming tegen schadelijke UV-stralen van de zon.

Opmerkingen

opmerkingen

Written By
More from EyeCare

Check!

Computerogen is een verzamelnaam voor verschillende oogklachten. Veelvoorkomende klachten bij langdurig en...
Read More