Heb je groene ogen? Bijzonder.

De iris (het regenboogvlies) geeft onze ogen kleur. De hoeveelheid pigment (melanine) in de pigmentrijke cellen aan de achterkant van de iris, bepalen de oogkleur. Bruine ogen hebben veel pigment, blauwe ogen weinig en groene zitten daar tussenin.

Bruin is de meest voorkomende oogkleur, gevolgd door blauw en daarna groen. Albino’s hebben weinig pigment waardoor de iris doorzichtig is. Hun ogen hebben een rode kleur vanwege de vele bloedvaatjes. Groene ogen komen weinig voor. Je ziet groene ogen het meest in het Midden-Oosten, Saoedi-Arabië, Iran, Turkije, Pakistan, Afghanistan en India.

Ongeveer 2,2% van de wereldbevolking heeft blauwe ogen. Blauwe ogen komen voornamelijk voor in Noord-Europa en landen waarvan de bevolking voor een deel van Noord-Europese afkomst is. Bijvoorbeeld Canada, de Verenigde Staten, Australië en Zuid-Afrika, en in sommige Zuid-Amerikaanse landen. In de rest van de wereld zijn blauwe ogen zeldzaam.

Bruine ogen komen het meest voor. Dat is niet vreemd, want bruin is genetisch gezien de dominante oogkleur. Bruine ogen gaan meestal samen met bruin en zwart haar. In veel populaties is bruin de enige aanwezige oogkleur (op enkele uitzondering na).

Opmerkingen

opmerkingen

Written By
More from EyeCare

Zie jij soms sterretjes?

Meestal heeft sterretjes zien te maken met een vorm van migraine. Het...
Read More