Heel bijzonder

Aan de Universiteit van Oxford zijn doktoren erin geslaagd om een stukje membraan weg te halen uit het oog van een patiënt. Het was een stukje van slechts eenduizendste millimeter. Voor deze operatie werd een nieuw medisch apparaat gebruikt, de Robotic Retinal Dissection Device – ook wel R2D2 genoemd.

Het Nederlandse bedrijf Preveyes maakt de robot. Via een minuscuul gaatje kan de R2D2 het oog binnen om de operatie uit te voeren. Wat er gebeurt is nog steeds in handen van de chirurgen, die de robot besturen. De robot is geen snelle jongen, hij beweegt traag: slechts eenduizendste millimeter per beweging. Daardoor kunnen trillingen van de handen van de bestuurder (een chirurg) worden weggefilterd. R2D2 is nog steeds in zijn testfase, elk experiment is complexer dan de vorige. Naast de testfase moet het apparaat ook nog goedkeuring krijgen van overheden.

Opmerkingen

opmerkingen

Written By
More from EyeCare

Oudste oog ooit gevonden

Wetenschappers stuitten tijdens een onderzoek op een rechteroog wat toebehoorde aan een...
Read More