Zo voorkom je aquaplaning

Wat was het heerlijk afgelopen zondag, maar vanaf vandaag is het keihard herfst. Regen komt weer met bakken uit de lucht. Ook de komende dagen zal dat het geval zijn. Reden om extra goed op te letten in het verkeer. Wanneer je met je auto (of motor, of brommer) door een stortbui rijdt is het extra opletten op aquaplaning. Aquaplaning ontstaat wanneer de band het volume water op de weg niet meer goed kan afvoeren. Hierdoor tilt het water de band als het ware los van het wegdek, waardoor de auto begint de glijden.

Om aquaplaning te voorkomen hebben wij een aantal tips opgesteld:

  1. Controleer je banden – Zorg voor een goede set banden met voldoende profieldiepte (minimale profieldiepte 3 mm) en de juiste bandenspanning rijdt.
  2. Pas je rijgedrag aan – Pas je rijgedrag bij neerslag, kijk goed vooruit en zorg dat je voldoende afstand hebt tot je voorganger.
  3. Heb je een bril? Neem dan ZEISS DriveSafe glazen. Dat betekent beter zicht bij weinig licht dankzij de Luminance DesignTM Technologie, minder schittering door tegenliggers of straatverlichting in het donker, nauwkeurig zicht op het wegdek, dashboard en in achteruitkijk- en zijspiegels en DriveSafe glazen van ZEISS zijn voor normaal dagelijks gebruik.
  4. Rem af – Zie je een laag water op het wegdek, rem dan af. Hoe lager de snelheid, hoe groter de kans dat de banden het water af kunnen voeren en grip houden.
  5. Raak niet in paniek – Blijf kalm. Wanneer je last heb van aquaplaning, maak dan geen snelle stuurbewegingen maar laat de auto rustig verder rollen tot hij weer grip heeft.
  6. Kijk naar de horizon – Kijk vooruit naar het punt waar je met de auto heen wil.
  7. Stuur niet – Maak geen stuurbewegingen tijdens aquaplaning, dit kan er voor zorgen dat de auto gaat spinnen.
  8. Gebruik de koppeling – Trap de koppeling in  om te zorgen dat de wielen niet zomaar gaan rollen of plotseling afremmen. Laat de koppeling weer los als je geen last meer heb van de aquaplaning.

Opmerkingen

opmerkingen

Written By
More from EyeCare

Welke film moet je absoluut gaan zien de komende tijd?

Imdb is een ratingsite waarop mensen uit alle landen van de wereld...
Read More