Kinderen veel meer naar buiten voor hun ogen

In Nederland neemt bijziendheid bij kinderen (myopie) enorm toe. Ze zitten te veel binnen en zitten achter een beeldscherm. Wie naar veel naar buiten gaat, helpt bijziendheid voorkomen. Elk kind moet minstens twee uur per dag naar buiten.

In de ledverlichting van lampen, smartphones, tablets en computers zit blauw licht. De  Gezondheidsraad waarschuwt dat dit licht gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. “We weten dat het blauwe licht potentieel schadelijk is voor de ogen, maar het is onduidelijk of de mate waarin we eraan blootgesteld worden schadelijk is”, legt een woordvoerder uit op Oogfonds.nl. “Steeds meer mensen kijken er steeds langer naar. Waar ligt de grens en gaan we daar niet met zijn allen overheen?”

Iedere keer als je kind een beeldscherm gebruikt, op school of thuis, betekent dit een blootstelling aan blauw licht. Klachten na blootstelling aan blauw licht zijn onder andere: branderige en vermoeide ogen, hoofdpijn en slecht in slaap kunnen komen. In welke mate blauw licht invloed heeft op de gezondheid van je ogen, wordt op dit moment goed onderzocht.

Uit onderzoek is gebleken dat intens blauw licht schade kan veroorzaken aan de gele vlek van het netvlies. Schade door blauw licht (ook wel photoretinitis genoemd) is een fotochemische schade: de straling zorgt voor chemische reacties die leiden tot beschadiging van de gele vlek in het netvlies. Deze schade heet maculadegeneratie en is definitief.

Om de ogen van je kinderen te beschermen tegen de gevolgen van blauw licht, kun je een bril gebruiken die blauw licht filtert. Deze bril houdt het blauwe licht tegen en beschermt zo het netvlies en de aanmaak van melatonine. De bril zorgt voor minder vermoeide ogen.

Wat er tot nu toe bekend is, is dat blauw licht de slaap negatief beïnvloedt doordat het de aanmaak van het slaaphormoon melatonine remt. Hiernaast zijn er sterke aanwijzingen dat blauw licht je ogen kan beschadigen.

Bron: Oogfonds.nl

Opmerkingen

opmerkingen

Written By
More from EyeCare

Bril analyseert emoties blinde

Volgens Bright.nl analyseert deze bril de emoties van iemand die blind is....
Read More