The royal treatment voor je ogen

Geen droeve droge ogen, maar superfitte kijkers en mooi? Probeer je dan aan de volgende regels te houden:

Gezond eten
Tuurlijk kennen we de wortel. Dat is de natuurlijke doping voor je ogen, vol vitamine-A en luteïne, twee stoffen waarvan bekend is dat ze het gezichtsvermogen kunnen verbeteren. Maar er is meer. Eet ook een paar per week groene bladgroentes zoals spinazie en boerenkool. Die zitten ook vol met deze vitaminen en voegen daar antioxidanten aan toe. Andere toppers voor je ogen: zoete aardappel (vitamine A), courgette, spruitjes en snijbiet (luteïne).

Geef je ogen lucht en licht
In een slecht verlichte ruimte moeten je ogen te hard werken om de letters goed te kunnen zien als je gaat lezen en raken hierdoor overbelast. Kies daarom voor een (werk)plek bij het raam of zorg ervoor dat het kunstlicht in de kamer goed is afgesteld. Zet ook een raam open en ga rond lunchtijd even naar buiten!

Beperk je schermtijd
Een gemiddelde Nederlander kijk 5 x per uur op zijn of haar smartphone om te checken of ze nog berichtjes hebben ontvangen. Tel daar de mogelijke beeldschermtijd van een kantoorbaan bij en je ogen worden dagelijks getrakteerd op een marathon. Bovendien drogen je ogen uit omdat je minder knippert met je ogen als computerwerk doet. Zorg daarom elk uur voor pauzes.

Hanteer de 20/20/20-regel: kijk iedere 20 minuten gedurende 20 seconden minstens 6 meter in de verte. Je kunt je ogen ook sluiten voor een korte break.

Opmerkingen

opmerkingen

Written By
More from EyeCare

Digitale oogstress, heb jij er last van?

Gemiddeld kijken we 5 uur per dag naar het scherm van onze...
Read More