Pas op met neplenzen!

Ben je er klaar voor? Dit weekend kun je weer los met Halloween en je vrienden, buurtgenoten of wildvreemden de stuipen op het lijf jaren met een griezelige tronie. Om hun Halloween-outfit zo indrukwekkend mogelijk te maken, gebruiken steeds meer mensen gekleurde contactlenzen.

Gezien? Van die volledig witte of vuurrode exemplaren, of lenzen met kattenogen en andere speciale motiefjes … Ze zijn er in alle soorten en maten. Let alsjeblieft goed op voor je ze gebruikt.

In Engeland, waar Halloween razend populair is (verkleden sowieso) ontstaan elk jaar problemen met deze speciale lenzen. Door de lenzen kan je namelijk serieuze infecties oplopen of erger nog … je kan volledig blind worden. Dit zegt de Britse oogchirurg Badrul Hussain. “Elk jaar behandelen we patiënten die ernstige oogziektes hebben opgelopen door het dragen van speciale kleurlenzen. Sommige schade is blijvend en speelt hen parten voor de rest van hun leven.” Hij voegt eraan toe dat sommige mensen zelfs permanent blind kunnen worden als ze hun ogen niet goed verzorgen. “Veel mensen kennen de risico’s niet en weten niet hoe ze met lenzen moeten omgaan. Als je niet weet hoe je ze moet plaatsen en weer uithalen, kan je je hoornvlies beschadigen. Dat maakt het oog nog meer kwetsbaar voor infecties.”

Nooit kraanwater! Altijd lenzenvloeistof

Het risico is het grootst wanneer lenzen worden gedeeld met vrienden of in kraanwater bewaart in plaats van in lenzenvloeistof. Maar ook als ze gewoon nieuw uit het doosje komen, loop je een verhoogde kans op ontstekingen wanneer ze niet van het juiste merk zijn.

Dus.

Als je toch speciale lenzen wil dragen, zorg er dan voor dat je ze bij een gediplomeerde opticien aanschaft en niet online of in een carnavalswinkel.

Opmerkingen

opmerkingen

Written By
More from EyeCare

Zonnige tips voor de wintersport

Handig om te weten voordat je op wintersport gaat: Een goede zonnebril...
Read More