Hoe kies je de juiste skibril?

Zonder skibril krijgen je ogen het zwaar te verduren door de wind, sneeuw, kou en zon. Het allerbelangrijkste waar een skibril je tegen beschermt is schadelijke UV-straling. Dus, hoe kies je de juiste skibril?

1. Zoek de juiste pasvorm bij je ski helm
Je past een nieuwe skibril altijd met je ski helm op. Wanneer je skibril niet goed aansluit op je helm, zit het niet lekker. De skibril kan de helm omhoogduwen of wordt door de helm op je neus gedrukt. Belangrijk! Zorg dat de skibril goed aansluit op je helm, zodat er geen ruimte ontstaat bij je voorhoofd. Hierdoor kunnen kou en sneeuw doordringen.

2. Pasvorm is belangrijk
Als je niet doorhebt dat je een skibril draagt, dan weet je dat je de juiste keuze hebt gemaakt. Hoe zachter het schuim aan de binnenzijde van de bril des te comfortabeler op je gezicht. Laat de band van de bril over je helm lopen zoals je dat ook zou doen tijdens het skiën. Het is fout als de bril te hard tegen je gezicht drukt, dan is de band van de bril te klein.

3. Lenzen en je gezichtsveld
Wie een bril draagt doet dat liever niet onder de skibril. Zit onhandig. Probeer daarom eens dag lenzen. Zo kun je sporten zonder bril. Let daarna op bij het passen van een nieuwe skibril of je gezichtsveld niet wordt verkleind. Als je opzij kijkt, moet je de bril niet of nauwelijks zien. Zie je vooral de zijkant van de skibril, dan is de bril te smal. Skibrillen met een sferische (bolle) lens bieden het grootste gezichtsveld. Het merk Oakley heeft deze.

4. Ben jij een brildrager en wil je geen lenzen
Skibrillen met het keurmerk OTG (Over The Glasses) bieden aan de binnenkant voldoende ruimte om aan de normale bril.

5. Welke lens bij welk weertype
Belangrijk is de kleur van de lens. Is het bewolkt dan willen we dat de lens veel licht doorlaat. Is het zonnig dan willen we juist dat er veel licht wordt doorgelaten. Over het algemeen geldt: hoe meer zon, hoe donkerder de lens, en hoe slechter het weer, hoe lichter de lens. Gele en oranje lenzen laten veel licht door. Hierdoor zien je meer contrast op de piste. Een skibril met deze kleur glazen is dus uiterst geschikt voor bewolkte dagen of dagen waarop het sneeuwt. Minder licht doorlatend zijn bruine en zwarte lenzen. Perfect dus voor zonnige dagen. Nog meer bescherming heb je met een spiegelcoating. Door deze coating wordt het zonlicht weerkaatst waardoor zonnestralen niet tot je ogen kunnen doordringen. Ga je rond kersttijd skiën kies dan een oranje lens (in de regel is er dan minder zon, meer sneeuwval). In de voorjaarsvakantie doe je er verstandig aan om een donkerdere lens te kiezen.

6. Verwisselbare lenzen
Brillen in het hogere prijssegment worden vaak aangeboden met twee verschillende kleuren lenzen

7. Hoe kijk je met de bril in de zon?
Loop tijdens het passen naar buiten. Op die manier kun je de skibrillen het beste beoordelen.

 

Opmerkingen

opmerkingen

Written By
More from EyeCare

Foto van de dag

Een prachtig plaatje dat vandaag naar ons is toegestuurd. Donkere wolken hoeven...
Read More