Vuurwerk? Vuurwerkbril op!

Ondanks alle campagnes over de gevaren van vuurwerk laten nog veel jongeren hun vuurwerkbril in de la liggen. Uit onderzoek van de Avans Hogeschool onder studenten blijkt dat de meeste ondervraagden de bril ongemakkelijk vinden zitten en denken dat er toch niets misgaat. Ondertussen verliezen per jaar gemiddeld vijf mensen een oog door vuurwerk. Een klein deel ziet het nu wel in en ziet de rest van de familie de bril ook dragen en volgt dat gedrag.

Op een paar middelbare scholen in Rotterdam werd een experiment gedaan door in de 1e, 3e en 5e klas vuurwerkbrillen uit te delen en het verzoek om een vragenlijst in te vullen. Na de jaarwisseling stellen ze nog eens vragen, om uit te zoeken waarom de leerlingen wel of niet hun bril opzetten toen het gevaarlijk werd. Het onderzoek doen de studenten in opdracht van het Oogfonds, dat probeert te achterhalen hoe jongeren kunnen worden overgehaald om toch een bril op te zetten. Bijna een kwart van de vuurwerkslachtoffers in Nederland is tussen de tien en negentien jaar oud. Ruim 70 procent draagt geen vuurwerkbril tijdens de jaarwisseling, terwijl zij juist het meeste risico lopen. Zij steken immers zelf het vuurwerk af en staan ook dichtbij als het wordt afgestoken.

Opmerkingen

opmerkingen

Written By
More from EyeCare

Droombrillen van Dior

Als ragfijn fonkelende diamanten in de zon. Opmerkingen opmerkingen
Read More