Tips! Spaar je ogen door vaker offline te gaan en ze te beschermen

8 uur en 33 minuten. Zo lang besteedt de gemiddelde Nederlander dagelijks aan media. Van televisie kijken tot mailtjes checken op je smartphone. Veel en langdurig naar een beeldscherm kijken is slecht voor je ogen. Onze ogen zijn namelijk aan beweging en een combinatie van ver zien en dichtbij kijken.

1.

Je kan tegenwoordig lenzen kopen die je ogen helpen beschermen. Het gaat om lenzen met een UV filter. Zo zijn er lenzen met een hoge UV of UVB filter die je kan dragen ter vervanging van een zonnebril, maar die dus ook de ideale bescherming zijn voor je ogen tijdens het werken op de computer of het tv-kijken.

2.

Spendeer maximum een uur achter een scherm en neem dan even een pauze. Ga even naar buiten, wandel tot aan de koffiemachine … Zorg ook achter het scherm dat je kleine pauzes maakt waarbij je even wegkijkt van het scherm.

3.

Vaak zitten we met onze neus bovenop ons computerscherm of onze smartphone. En dat is niet gezond. Gemiddeld gesproken is een armlengte afstand tussen je ogen en het scherm ideaal.

4.

Onze ogen bewegen amper wanneer we naar een (computer)scherm staren. Al vanaf het moment dat ogen 1 seconde stilstaan zorgt dat voor spanning in de oogspier waardoor de ogen ook minder gaan knipperen. Uit onderzoek blijkt dat onze ogen tot 75% minder knipperen dan normaal wanneer we tijd doorbrengen achter een scherm. Hierdoor drogen je ogen uit, want door de te knipperen komt er normaal een vloeistof vrij die je ogen beschermt tegen invloeden van buitenaf. Je kan dit gaan compenseren door het gebruik van oogdruppels om je ogen te beschermen.

Opmerkingen

opmerkingen

Written By
More from EyeCare

Onderzoek: Bruine ogen wekken meer vertrouwen

Mensen met bruine ogen worden sneller door anderen vertrouwd dan blauw- of...
Read More