Daarom heb je last van traanogen!

Als je geen Fishermen Friends hebt gegeten, of er is iets tragisch gebeurt waarvan je echt moet huilen, hoe komt het dan toch dat je ogen waterig worden?

 1. Droge lucht
  Dat beïnvloedt niet alleen je huid, maar droogt ook je ogen uit. Daardoor maken je ogen tranen aan. Ze willen de boel bevochtigen. Dat gebeurt ook als het buiten hard waait.  Als thuis de lucht droog is, kan het helpen om een luchtbevochtiger in huis te nemen. Een paar bakje met water op de radiatoren wil ook helpen.
 2. Je zit te lang achter een beeldscherm
  Ook dan drogen je ogen uit en in een reflex gaat je lichaam tranen aanmaken. Om deze waterlanders te vermijden, helpt de 20-20-20-regel. Je focust elke 20 minuten op iets dat 20 meter verderop staat en dat doe je voor 20 seconden. Er. zijn tegenwoordig ook beeldschermbrillen die je ogen beschermen tegen uitdroging en het blauwe licht. Vraag je EyeCare-opticien naar de mogelijkheden.
 3. Make-up in je ogen
  Je hebt het snel aan de hand met het gebruik van een dun lijntje oogpotlood. Uiteindelijk komen ingrediënten van de eyeliner in ogen terecht en kunnen gaan irriteren. Dit is niet te voorkomen, behalve door geen oogpotlood te gebruiken.
 4. Droge huid
  Die schilfert en in je oog terecht komt. Houd je huid gezond met een goede gezichtscrème en je hebt er gelijk minder last van.
 5. Allergisch reactie voor iets in de lucht
  Dan wellen er als reactie ook tranen op. Je ogen zijn heel sensitief en pakken snel dingen op. Ook waar ze niet tegen kunnen.
 6. Chronisch droge ogen
  Als reflex maken je ogen dan chronisch tranen aan. Je komt in een vicieuze cirkel. De oorzaken kunnen talloos zijn. Mocht je chronisch last hebben van droge ogen, is het verstandig de EyeCare-optometrist te raadplegen of de oogarts.
 7. Slaap-apneu
  Dit betekent dat je tijdens je slaap stopt met je ademhaling. Het veroorzaakt snurken en extreme moeheid. In bepaalde varianten van slaap-apneu opent het lichaam automatisch de ogen als de adem stokt, ook dit veroorzaakt droge ogen en als gevolg daarvan gaan ze tranen. In het geval van een vermoeden van apneu is het verstandig meteen de dokter te raadplegen.

Opmerkingen

opmerkingen

Written By
More from EyeCare

Raken ogen verslaafd aan een zonnebril?

Dagblad Trouw beantwoordt gezondheidsvragen van lezers. Op de redactie van Brilservice Magazine...
Read More