Steeds meer kinderen bijziend door gebruik van smartphone

Al langer werd er voor gewaarschuwd: langdurig naar een klein scherm kijken, is schadelijk voor kinderogen. Het Erasmus MS is momenteel bezig met een onderzoek, waaruit al is gebleken hoe groot het probleem echt is. De kinderen werden vanaf hun zesde jaar onderzocht en vastgesteld is dat 2,5 procent van de zesjarigen bijziend is. Deze groep kinderen is inmiddels dertien jaar. Hiervan kan 25 procent niet goed in de verte kijken.

Volgens de onderzoekers heeft deze ontwikkeling alles te maken met een verandering in leefstijl, met de tablet en smartphone als waarschijnlijke extra risicofactor.  Door deze apparaten, kijken kinderen voor lange tijd achter elkaar naar iets wat dichtbij is. Dit is slecht voor je ogen en hierdoor gaan ze achteruit. Volgens Jan Roelof Poling, onderzoeker bij het Erasmus MS, is hier wel degelijk iets aan te doen. Als je zorgt dat je, na elke twintig minuten scherm gebruik, ook twintig minuten in de verte gaat kijken, krijgt het oog de tijd om te herstellen. Tevens adviseert hij ouders en scholen om kinderen zoveel mogelijk buiten te laten zijn, het liefst minstens twee uur per dag.

Opmerkingen

opmerkingen

Written By
More from EyeCare

Hoe geef je je ogen een koninklijke verzorging?

Je hebt van die dagen dat je in de spiegel kijkt, en...
Read More