Waarschuwing van de NUVO: In 2050 is de helft van de Nederlanders bijziend

 De kans is groot, dat in 2050 de helft van de Nederlanders bijziend is. Dit is gebleken uit onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Ouders worden door de NUVO opgeroepen om nog deze schoolvakantie de ogen van hun kinderen aan een goede oogmeting te onderwerpen.

Wat is bijziendheid eigenlijk? Als je bijziend bent, is het moeilijker om dingen op afstand scherp te zien. Het ontstaat vaak al op jonge leeftijd door een combinatie van erfelijkheid en externe factoren.

Bas de Nes, directeur van de NUVO, geeft aan dat bijziendheid wereldwijd en in Nederland de snelst toenemende oogaandoening is. Een kwart van de brugklassers is al bijziend. Door het tijdig signaleren van dit soort ontwikkelingen en het probleem bij een groot publiek onder de aandacht te brengen, draagt de NUVO bij aan het bewustzijn van een goede oogzorg. Bij volwassenen is bijziendheid nauwelijks meer te verhelpen, maar bij jonge kinderen wel. Daarom is het belangrijk dat kinderen een goede (zonne)bril aangemeten krijgen. Het gebruik van tablet- en smartphone  is voor deze generatie een groot risicofactor. Minder schermtijd en veel meer buitenspelen dus! Jongeren die veel buiten zijn, worden namelijk minder vaak bijziend, dan leeftijdsgenoten die dit niet doen.

Opmerkingen

opmerkingen

Written By
More from EyeCare

Oplossing voor droge ogen

Voor mensen met droge ogen zijn nachtlenzen de ideale oplossing. Nachtlenzen draag...
Read More