Meer onderzoek nodig naar gedrag T-cellen in verband met oogziekte glaucoom

De oogziekte glaucoom, welke wordt veroorzaakt door verhoogde oogdruk, is de belangrijkste oorzaak van ongeneeslijke blindheid in Nederland. Nederlandse en Amerikaanse onderzoekers ontdekten dat er meer aan de hand is: de eigen afweercellen vallen namelijk de oogcellen aan. Normaal gesproken zijn die afweercellen niet in staat de bloednetvliesbarrière te passeren, maar wetenschappers van het Leids Universitair Medisch Centrum en Harvard, zagen dat er bij een verhoogde oogdruk, sommige afweercellen (T-cellen) in staat waren de barrière te omzeilen en de eigen netvliescellen aan te vallen. Bij patiënten met glaucoom zagen ze tot vijf keer zoveel van deze specifieke cellen, als bij mensen zonder deze oogziekte.

Minimaal 200.000 Nederlanders hebben naar schatting van het Oogfonds glaucoom. Als mensen ouder worden kan de oogdruk oplopen, waardoor cellen van het netvlies en de oogzenuw onherstelbaar beschadigd raken. Er werd lang gedacht, dat de verhoogde oogdruk de oorzaak van glaucoom was. Alle behandelingen zijn er dan ook op gericht om die druk te verlagen. De Leidse hoogleraar oogheelkunde Martine Jager, zegt echter dat de ziekte bij veel patiënten juist verslechtert nadat de druk weer op normaal niveau is.

De laatste jaren kwamen wetenschappers er steeds meer achter hoe belangrijk de T-cellen zijn. Vervolgens ontdekten ze ook dat de T-cellen het voorzien hadden op de eigen heat shock eiwitten, dit zijn eiwitten die lichaamscellen helpen bij verwondingen of stressreacties. Netvliesbeschadiging bij oogdruk, is ook zo’n stressreactie. Veel organismen, zoals mensen en bacteriën, produceren heat shock eitwitten. De onderzoekers vermoeden dat de T-cellen zich ‘vergissen’ en daarom reageren alsof er een indringer het lichaam is binnen gedrongen. Het is niet duidelijk waarom de verstoorde afweerreactie optreedt. Jonas Kuiper van het UMC Utrecht die nauw betrokken was bij het onderzoek, geeft aan dat er verder onderzoek nodig is om hierachter te komen.

Bron: NRC.nl

Opmerkingen

opmerkingen

Written By
More from EyeCare

Voeding voor gezonde ogen

Voedingsmiddelen die de bloedcirculatie bevorderen zijn goed voor het hart, de ogen...
Read More