Voorkom myopie (bijziendheid) bij je kind!

Voorkom myopie (bijziendheid) bij je kind!

Myopie, ook wel bijziendheid neemt bij kinderen in Nederland enorm toe. Ze zitten veel binnen, achter een beeldscherm. Door je kind minstens twee uur per dag buiten te laten spelen, help je bijziendheid voorkomen.

De apparaten die je dagelijks gebruikt, zoals lampen, smartphones, tablets en computers, bevatten allemaal blauw licht. Gebruikt je kind een beeldscherm – op school of thuis – dan wordt hij of zij blootgesteld aan blauw licht. Constateer je klachten als hoofdpijn, vermoeide ogen of slecht slapen bij je kind? Dan is het een goed idee om even langs de huisarts of opticien te gaan.

Uit onderzoek blijkt dat intens blauw licht schade kan veroorzaken aan de gele vlek van het netvlies. Schade door blauw licht wordt ook wel photoretinitis genoemd en is een fotochemische schade: de straling zorgt voor chemische reacties die de gele vlek op het netvlies beschadigen. Dit wordt ook wel maculadegeneratie genoemd en is definitieve schade. Een bril die blauw licht filtert, kan de ogen van je kroost beschermen. Deze houdt het blauwe licht namelijk tegen en beschermt zo het netvlies en de aanmaak van melatonine. Dit resulteert in minder vermoeide ogen.

Opmerkingen

opmerkingen