Zo voorkom je droge ogen

Zo voorkom je droge ogen

Gemiddeld kijkt een Nederlander vijf keer per uur op het beeldscherm van zijn smartphone. Tel daar het gebruik bovenop van computer, iPads, laptops en televisies en we hebben een belangrijke oorzaak te pakken van droge ogen. Ook de winterse temperaturen rond deze tijd van het jaar, wind en de warmte van de verwarming dragen hieraan bij. 

Hoe ontstaat het?
In de regel ontstaan droge ogen door een te lage traanproductie en/of te snelle verdamping van de traanfilm. Verschillende factoren kunnen dit veroorzaken. Denk aan:

  • Intensief beeldschermgebruik (meer staren, minder knipperen)
  • Ouder worden
  • Allergie
  • Hormonale of lichamelijke afwijkingen
  • Aandoeningen van de traanklier
  • Geneesmiddelen
  • Niet goed sluiten van het oog

Wat als je vooral in de winter last hebt van droge ogen?

  • Drink voldoende water. Zo houd je je vochtbalans op peil, ook dat van je ogen!
  • Knipper regelmatig met je ogen
  • Zorg voor voldoende vitamine inname

Als je regelmatig last hebt van droge ogen, is het verstandig om een afspraak te maken met je EyeCare-opticien om een eerst check te doen. Vaak kun je met oogdruppels of ooggel, het oog weer vochtiger krijgen. Ook wordt gekeken naar de manieren waarop je de irritatie door uitdroging zoveel mogelijk kunt verminderen. Een computerbril kan bijvoorbeeld heel goed werken.

Opmerkingen

opmerkingen