Deze 8 dingen moet je níet doen als je lenzen draagt

Deze 8 dingen moet je níet doen als je lenzen draagt

1 – Je lenzen aanraken zonder je handen te wassen
Dan stop je bacteriën in je ogen. Was daarom altijd je handen voordat je lenzen indoet en wanneer je ze eruit haalt.

2 – Laat geen lenzenvloeistof in het bakje zitten
Hergebruik nooit lenzenvloeistof gooi het na een nacht meteen weg.  De vloeistof heeft een desinfecterende werking, maar na verloop van tijd verdwijnt de effectiviteit en kunnen bacteriën het overnemen. Maak ook het bakje dagelijks schoon en laat het goed drogen.

3 – Een dag je lenzen niet schoonmaken
Dagelijks verzamelen zich een hoop bacteriën, vuil en eiwitten op je lenzen, wat in het ergste geval kan leiden tot een heftige slijmvliesontsteking (papillary conjunctivitis),

4 – Je lenzen in je mond stoppen
Niet doen! In je mond zitten veel bacteriën die je niet in je ogen wilt hebben.

5 – Make-up op je lenzen laten zitten
Heb je mascara of vloeibare eyeliner op je lens gekregen? Haal ‘m er dan uit en desinfecteer het, anders loop je kans op infecties.

6 – Lenzen dragen wanneer je ogen geïrriteerd zijn
Heb je last van jeukende en geïrriteerde ogen? Haal je lenzen er dan direct uit. Je ogen reageren niet voor niets. Ze hebben rust nodig en schreeuwen om een bril.

 7 – Check de houdbaarheidsdatum van je lenzen
Check ook altijd de houdbaarheidsdatum op de verpakking van de lenzen. Lenzen die over datum zijn kunnen een verkeerde PH-waarde krijgen en ook de vloeistof waarin ze verpakt zijn kan niet meer goed zijn.

8 – In je ogen wrijven
Deze laatste tip is ook voor de niet-lenzendragers onder ons. Door het wrijven in je ogen heb je kans op keratoconus. Hierdoor kun je wazig gaan zien of zal je in het meest nare geval een hoornvliestransplantatie moeten ondergaan. En ook dit zien we natuurlijk absoluut niet zitten.

Opmerkingen

opmerkingen