Optische illusie!

Optische illusie!

Een leuke optische illusie gaat de laatste dagen rond op internet. Door de felgekleurde raster lijken deze beelden in kleur te zijn. Toch is dit niet zo; de foto’s zijn zwart-wit. Hoe kan dit?

De man achter deze beelden is digital media artist en softwareontwikkelaar Øyvind Kolås. Door het gekleurde raster dat over de verder kleurloze afbeelding ligt, worden onze hersenen gefopt en hierdoor zien we de inhoud van de grijze ‘vakjes’ binnenin het raster gekleurd. Onze hersenen voegen de rasters als het ware samen met de zwart/witte achtergrond en vullen de kleuren vanzelf voor ons in.

Het effect van deze optische illusie is het sterkst bij de eerste blik en vanaf verder weg. Hoe langer en beter je naar de afbeelding kijken, hoe vager het effect wordt. Na even goed kijken snappen onze hersenen wat we echt zien en is het effect weg.

Dit effect werkt niet alleen met een raster maar ook met stippen en strepen over een afbeelding. Bij welke afbeelding is voor jou het effect het sterkst? Dit kan per persoon verschillen!

Bron: kijkmagazine.nl

Opmerkingen

opmerkingen

Geef een reactie