Wereld diabetes dag

Wereld diabetes dag

Vandaag, 14 november, staat al sinds 1992 bekend als Wereld Diabetes dag. Diabetes is een van de grootste veroorzakers van blindheid binnen Europa. Bijna iedere diabetes patiƫnt gaat slechter zien. Hoe langer je diabetes hebt, hoe groter het risico op oogproblemen is. Na 20 jaar is de kans op oogproblemen voor mensen met diabetes type 2: 85%. Bij diabetes type 1 patiƫnten is de kans hierop maar liefst 95%.

Wat gebeurt er met je ogen wanneer je diabetes hebt?

Mensen met diabetes hebben te veel glucose (suiker) in hun bloed. Hierdoor beschadigen de bloedvaten in het lichaam, waaronder ook de kleine bloedvaten in je netvlies. Hierdoor kan diabetische retinopathie ontstaan. De beschadigde bloedvaten gaan vocht en vet lekken. Dit hoopt zich voor een deel op in je netvlies. Ook kunnen de beschadigde bloedvaten te weinig zuurstof afgeven, dit is ook schadelijk voor je netvlies.  

Diabetische rethinopathie

Diabetische rethinopathie kan, wanneer dit niet wordt behandeld, leiden tot blindheid. Gelukkig zijn tegenwoordig de onderzoeks- en behandelmethoden zo goed dat hier wel iets tegen gedaan kan worden. Wanneer je diabetes hebt moet je dan ook regelmatig de oogarts bezoeken om je netvlies te laten controleren.  

Andere klachten

Diabetes kan ook oogklachten geven die niets met retinopathie te maken hebben. Een voorbeeld hiervan is een wisselende gezichtsscherpte. Dit komt niet door beschadiging van het netvlies, maar door schommelingen in het suikergehalte in de ooglens. Op het moment dat het suikergehalte weer goed is, wordt het zicht scherper. Ook kan het voorkomen dat de ogen niet meer goed kunnen bewegen in de oogkassen. De oogspieren zijn dan aangetast door de te hoge suikerspiegel.

Bron: oogfonds.nl

Opmerkingen

opmerkingen